tillbaka
FLUTD, Urinvägsproblem och urinstenar

FLUTD, Urinvägsproblem och urinstenar

Det finns flera produkter för katter som besväras av FLUTD/urinvägsproblem och urinstenar. Dessa produkter innehåller vanligtvis ett justerat mineralinnehåll, vilket bidrar positivt till din katts blås- och njurfunktion.
Läs mer ..
FLUTD, Urinvägsproblem och urinstenar

FLUTD/urinvägsproblem och urinstenar hos katt

Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD) är ett samlingsnamn för flera sjukdomar i de nedre urinvägarna som påverkar kattens blåsa och urinrör. Vanliga problem med urinblåsan är cystit, bildandet av blåssten och struvit i urinvägarna som ofta kan orsaka blockering av urinröret och smärta.

Katter med FLUTD har vanligtvis problem med urinering, vilket ofta är smärtsamt och kan leda till att katten blir mindre benägen att urinera. Din katt kan visa smärtan genom att mjaua när den kissar. Katten kissar små mängder oftare och urinen kan vara grumlig och ibland till och med innehålla blod. Som ägare kan du märka att urinen luktar annorlunda än normalt och att katten kan börja urinera på ovanliga ställen i hemmet. Oförmåga att urinera är en medicinsk nödsituation och kräver omedelbar veterinärvård.

Diagnos av en veterinär

Om du misstänker att din katt lider av FLUTD/urinvägsproblem och urinstenar och har besvär i de nedre urinvägarna, som exempelvis cystit, är det viktigt att konsultera en veterinär. Veterinären kommer först att undersöka urinblåsan för att se om den är full och om det finns några andra fysiska förändringar. En förstorad blåsa kan tyda på en urinvägsinfektion eller en blockering av urinröret. Kattens urin kontrolleras sedan för blåsstenar och urinkristaller, vilket kan göras med urin som du själv tar med till veterinären eller genom att lämna ett urinprov på plats.

Den behandling som följer beror på veterinärens diagnos. Om det misstänks att din katt har en blockering av urinröret läggs katten in omedelbart och behandlas för att förhindra ytterligare problem. Det är alltid viktigt att lösa blockeringar i urinröret så snabbt som möjligt. Om urinanalysen visar att katten har cystit är det klokt att ge katten ett speciellt dietfoder.

Du kan köpa de bästa produkterna för att stödja katter med FLUTD/urinvägsproblem och urinstenar mycket billigt online hos Brekz. Samma produkter som hos veterinären, men till billigare priser.

Varför specialprodukter för FLUTD/urinvägsproblem och urinstenar?

I allmänhet innebär stöd till katter med FLUTD att man försöker få katten att dricka mer och urinera oftare. Detta hjälper till att hålla njurarna och urinblåsan rena, vilket hjälper till att förhindra nya symtom. Möjliga åtgärder du kan vidta är att ge din katt våtfoder, uppmuntra till att dricka och säkerställa att du ger din katt rätt foder.

Våtfoder innehåller en hög andel vätska, så din katt kommer automatiskt att få i sig mer vätska än när den äter torrfoder. Att uppmuntra till att dricka kan vara svårt, eftersom katter naturligt inte är bra på att dricka. Genom att ha färskt vatten i flera vattenskålar utspridda i hemmet eller i dricksfontäner kan du göra det lättillgängligt för din katt.

I samråd med din veterinär kan du besluta att ge din katt specialfoder. Dessa foder innehåller i allmänhet ett anpassat mineralinnehåll. Detta hjälper till att förhindra ytterligare belastning på njurarna.

Sortiment av produkter för FLUTD/urinvägsproblem och urinstenar

  • Specialanpassat foder

Din veterinär kan rekommendera ett specialfoder som Royal Canin Veterinary Urinary S/O för att behandla urinvägsproblem hos din katt. Detta foder från Royal Canin främjar vätskeabsorptionen hos din katt, vilket gör urinen mindre koncentrerad och gör det lättare att kissa. Ännu viktigare är att fodret hjälper till att lösa upp struvit- och kalciumoxalatstenar som orsakar urinvägsproblem. Dessutom bidrar fodrets speciella sammansättning, med t.ex. lägre magnesiumhalt, till att minska bildandet av nya struvit- och kalciumoxalatstenar.

Hill's Prescription Diet C/D Multicare Urinary Care är ett dietfoder för katter med struvitsten. Fodret innehåller en måttlig mängd magnesium och kontrollerade mängder kalcium och fosfor för att minska byggstenarna till kristaller och urinstenar. Fodret främjar ett optimalt pH-värde i urinvägarna för att lösa upp stenar och minska risken för återkommande besvär. Hill's har även en variant med våtfoder som också bidrar till ett ökat vätskeintag hos din katt.

  • Övriga produkter

Som tidigare nämnts är det viktigt att katter som har problem med urinblåsan dricker tillräckligt. Katter gillar syrerikt och rinnande vatten. Som ägare kan du uppmuntra din katt till att dricka genom att erbjuda din katt vatten från en dricksfontän.

Annan produkt?

Letar du efter andra hälsofrämjande produkter för din katt? I kattapoteket hittar du allt för din fluffiga väns hälsa.

Tillbaka

Håll mig informerad

Du kommer att få ett engångsmejl så snart produkten åter finns i lager.

E-postadress
Ogiltig e-postadress Ogiltig e-postadress Du är redan registrerad för denna produkt. Något gick fel
Din e-postadress kommer inte att användas för andra ändamål.