Foder till kattunge

Foder till kattunge

Med rätt foder kommer din kattunge att växa upp till en frisk och lycklig katt. För varje steg i din katts liv har Brekz utsökta foder till kattungar till de skarpaste priserna.
Läs mer ..
Foder till kattunge

Foder till kattungar upp till 1 år 

Kattungar har andra näringsbehov än vuxna katter. Därför är det viktigt att ge speciellt anpassade foder till kattungar, så att din växande kattunge inte saknar något i denna viktiga livsfas. Under det första levnadsåret växer katter mycket snabbt och behöver därför ett foder som ger dem tillräckligt med energi. Kroppen är i full utveckling och behöver nödvändigt stöd.

Din kattunges första år

De första veckorna efter födseln dricker kattungar bara modersmjölk. En kattunge bör kunna dricka ostört från sin mamma under åtminstone de första sex veckorna. Detta beror på att modersmjölken innehåller viktiga ämnen som ger din kattunge ett starkt immunförsvar. Efter de första fyra veckorna kan du gradvis börja erbjuda fast föda bredvid modersmjölken. Det kan du göra genom att blanda kattungens foderbitar med t.ex. en speciell kattungemjölk. Denna mjölk har rätt mängd fett och proteiner för kattungar. Det är inte lämpligt att ge din kattunge ko- eller getmjölk. 

Ta med din kattunge hem

De flesta kattungar lämnar sin kull när dem är mellan 8 och 13 veckor gamla. Ju längre kattungarna stannar med sin mamma, sina bröder och systrar, desto bättre blir socialiseringen. Så snart kattungen har hittat ett nytt hem kan den naturligtvis inte längre dricka mjölk från sin mamma. Vid det här laget har din kattunge också vant sig vid fast föda. För kattungar som är upp till ett år gamla är det bäst att köpa speciellt foder till kattungar. Det beror på att dessa foder innehåller alla viktiga näringsämnen som stödjer din kattunges tillväxt. Foder till kattungar stödjer matsmältningen, hjälper till att bygga upp muskelmassa och bidrar till en korrekt utveckling av kropp, ögon och hjärna. Fram till ca 4 månaders ålder är det bäst att ge kattungen fyra mindre portioner per dag. Du kan fråga uppfödaren vilket foder din kattunge fick så att du kan ge samma foder hemma. Föredrar du ett annat foder? Blanda då gradvis det gamla fodret med det nya.

Sterilisering eller kastrering

Runt 6 månaders ålder blir de flesta kattungar steriliserade eller kastrerade. Detta kommer att förändra din kattunges hormonbalans och påverkar även ämnesomsättningen och näringsbehovet. Under perioden efter ingreppet finns det särskild kattmat för steriliserade kattungar. Med en anpassad diet kan du avsevärt minska risken för att din katt plötsligt blir överviktig.

Tips för utfodring av din kattunge

  • Introducera ny mat gradvis

  • Ge endast komplett foder till kattungar

  • Dela upp den dagliga mängden foder på flera måltider

  • Se till att din kattunge har gott om färskt vatten

  • Välj en bra, lugn plats för mat- och vattenskålen

Från kattmjölk till kattmat, hos Brekz kan du hitta foder till kattungar upp till 40% billigare än i andra butiker. Dessutom får du gratis frakt på alla beställningar från 495 SEK!

Sortiment av foder till kattungar

Brekz har flera lämpliga foder som är passar utmärkt att ge under det första året av din kattunges liv. Nedan hittar du en kort översikt.

Mjölk för kattungar

Kattmjölk är ett speciellt mjölkfoder för kattungar som inte kan dricka från sin mamma eller som får för lite mjölk från sin mamma. Produkter som Royal Canin Babycat Milk är lämpligt för utfodring från födseln. Kattmjölken är berikad med DHA och har rätt förhållande mellan protein och fett. Mjölken är lättsmält och innehåller en balanserad blandning av oljor, vitaminer, mineraler och spårämnen. Dessutom innehåller den aminosyror för uppbyggnad av ben och muskler. Mjölken innehåller även taurin som är viktigt för katter och säkerställer en fungerande ämnesomsättning och hälsosam matsmältning. 

Torrfoder för kattungar

Att äta torrfoder hjälper kattungar att hålla tänderna friska. För kattungar ger du ett speciellt foder till kattungar med en sammansättning som stödjer en hälsosam tillväxt. De flesta märken har specialfoder för kattungar utöver vanligt kattfoder för vuxna och äldre katter. Acana Kitten First Feast kattmat är högkvalitativ mat med Whole Prey-förhållanden; ingredienser som naturligt innehåller alla viktiga näringsämnen. Märken som Hill's, Royal Canin, Eukanuba och Pro Plan har också högkvalitativa helfoder för kattungar.

Våtfoder för kattungar

Katter tenderar ofta att dricka för lite. En kombinerad diet av våtfoder och torrfoder kan hjälpa din katt att få i sig tillräckligt med vätska. Våtfoder är också en bra lösning för kräsna katter tack vare dess mjuka konsistens, lukt och läckra sås. Flera märken har en speciell variant av våtfoder för kattungar i sitt utbud. Några exempel är Royal Canin, Hill's, Iams och Pro Plan.

Steriliserad kattunge

Efter sterilisering eller kastrering förändras din kattunges energibehov. För att förhindra att din kattunge plötsligt blir överviktig finns det specialanpassade foder för steriliserade och kastrerade kattungar. Ett exempel på kattmat för steriliserade kattungar är Royal Canin Sterilised Kitten. Detta foder finns både som torr- och våtfoder!

Efter det första året

När din kattunge är nästan 1 år gammal kan du gradvis övergå till kattmat för vuxna katter.

Tillbaka

Håll mig informerad

Du kommer att få ett engångsmejl så snart produkten åter finns i lager.

E-postadress
Ogiltig e-postadress Ogiltig e-postadress Du är redan registrerad för denna produkt. Något gick fel
Din e-postadress kommer inte att användas för andra ändamål.